ZELENE STENE


 

Kaj so zelene stene?

S pojmom zelene stene zajamemo celoten sklop ozelenjenih stenskih površin in to ne glede na način postavitve. Gre za dodatek, ki predvsem vizualno obogati prostor.

V osnovi ločimo dva koncepta fasadnih ozelenitev:
                     
 

1. Ozelenitev s pomočjo plezalk

Gre za pokrivanje zunanjih delov zgradb s plezalkami (recimo vinska trta, bršljani,…), ki rastejo iz tal ob zgradbi in se potem vzpenjajo ter pokrivajo fasado. Običajno traja kar nekaj let, da je zgradba v celoti prekrita z vegetacijo.

 

 
Individualna Hiša v Ljubljani pod Šmarno goro

Sejem Expo, Dubaj
 

2. Sistemi zelenih sten

Gre za pred-vzgojene panele oziroma module z rastlinami, ki za pričvrstitev potrebujejo posebno stensko konstrukcijo. Zanimivi so predvsem zato, ker v osnovi omogočajo hitro ozelenitev (stena je takoj ozelenjena) in pa tudi večji nabor in gostoto rastlin, s tem pa tudi večjo biotsko raznolikost.

Sistemi, ki jih poznamo danes lahko uspevajo tako zunaj kot znotraj (prilagoditi je potrebno le rastline). Zunaj pa jih najdemo tako v tropskih kot tudi zmernih klimatskih področjih.

KLJUČNI POZITIVNI UČINKI OZELENITVE STEN

Ozelenjevanje sten je manj pogosto kot to velja za strehe, zato tudi ni bilo narejenih še toliko raziskav, ki bi potrjevale vse pozitivne učinke, pa tudi koncepti in sistemi zelenih sten so si med seboj precej različni, tako da ne moremo učinkov posploševati.

Vseeno pa vemo že dovolj, da lahko potrdimo, da tudi ozelenjene stene prinesejo pozitivne okoljske, gospodarske in družbeno - sociološke učinke.
 

Naj izpostavimo vsaj tri:
 

 

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio