EVROPSKA ZAKONODAJA

V združenju za Ozelenjeno Urbano Infrastrukturo spremljamo in sodelujemo pri pripravi Evropske zakonodaje in smo na voljo za pomoč pri kreiranju nacionalne zakonodaje.

Trenutno so najbolj ključne strategije in zakonodaje, ki so bile bodisi sprejete ali pa so v pripravi oziroma v izvajanju, naslednje:

1. EU Strategija Val Prenove – Renovation Wave


Je del Evropskega Zelenega Dogovora, v njej pa Evropska komisija posebej izpostavlja ozelenjena področja vključno z zelenimi strehami in stenami, kot eno ključnih orodij za uravnavanje nevihtnih voda in povečanje biotske raznolikosti v urbanih središčih.
Poleg tega je komisija ozelenjeno infrastrukturo postavila med štiri glavne elemente obnavljanja zgradb do leta 2030 in še posebej izpostavila vizijo zgradb z integriranimi zelenimi strehami in stenami kot ponorom CO2.

Več informacij


2. Novi Evropski Bauhaus


Še en projekt v okviru Evropskega Zelenega Dogovora. Namen le tega je kreirati idejo evropskega mesta prihodnosti. Že v osnovi je bilo izpostavljeno, da mora Evropa v svoje zgradbe vgraditi več narave, kar zopet pomeni tudi implementacijo več Ozelenjene Urbane Infrastrukture in še posebej integracijo zelenih streh in zelenih sten v zgradbe same.

Več informacij 

3. EU Strategija o biotski raznolikosti 2030


Predvideva se sprejete strategije do konca leta 2021. Med drugim strategija govori tudi o obvezi, da bodo morala vsa evropska mesta z več kot 20.000 prebivalci pripravit svojo lokalno strategijo o biotski raznolikosti, poseben poudarek pa je namenjen obvezni umestitvi ozelenjene urbane infrastrukture in še posebej zelenih streh in sten.

Več informacij
 

4. Strategija EU za prilagajanje podnebnim spremembam


Tudi v tej strategiji je izpostavljeno umeščanje Ozelenjene Urbane Infrastrukture kot enega od ključnih elementov prilagajanja mestnih središč podnebnim spremembam.

Več informacij


5. Pobuda EU za opraševalce


Ozelenjena Urbana Infrastruktura predstavlja ključ za vračanje opraševalcev v mestna področja saj jim zagotavlja hrano in obenem zatočišče.

Več informacij


6. Direktiva EU o čiščenju komunalne odpadne vode


Med drugim naj bi direktiva bolje regulirala tudi upravljanje z meteornimi vodami, ki predstavljajo veliko breme za obstoječe kombinirane (kanalizacija + padavinske vode) kanalizacijske sisteme. Ozelenjena Urbana Infrastruktura lahko pomembno vpliva na upravljanje z meteornimi vodami s tem, ko deževnico prestreže in jo potem preko izparevanja zopet vrne v okolje brez potrebe po čiščenju v čistilnih napravah.

Več informacij

 

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio