OUI

OZELENJENA URBANA INFRASTUKTURA
Slovenska mesta se trenutno soočajo z
mnogimi okoljskimi izzivi, med drugim s:


 


 
prekomerno onesnaženostjo zraka v
zimskih dneh,


 
pregrevanjem mestnih središč poleti,


 
poplavami zaradi močnega deževja,


 
prekomerno rabo energije
v vročinskih valovih,


 
pomanjkanjem biotske raznovrstnosti.


 
 
Y House, Ljubljana
Pomemben dejavnik pri reševanju navedenih izzivov je ozelenjevanje urbane infrastrukture z zelenimi strehami, stenami in drugimi zelenimi otočki znotraj strnjenih naselij. Učinkovita integracija omenjenih rešitev bo:

 
  • v poletnih mesecih zmanjševala porabo energije za hlajenje stavb,
  • pozimi pa jih ohranjala tople.

Rešitve ozelenjene urbane infrastrukture pripomorejo tako tudi k čistejšemu zraku v mestih, obvladovanju meteornih voda in na ta način k bistveno boljšim bivanjskim pogojem v mestih.
 

Navedeni izzivi nas usmerjajo k:

 
  • zagotavljanju zadostnega nivoja ozaveščenosti na področju ozelenjene urbane infrastrukture, ki bo usmerjalo investitorje k implementaciji zelenih urbanih rešitev.
  • Nudenju strokovne podpore deležnikom pri zagotavljanju ustreznih regulativnih osnov v smislu implementacije evropske regulative in lokalnih predpisov, ki bodo omogočali in vzpodbujali uvajanja zelenih urbanih rešitev.
  • Iskanju ustreznih rešitev za učinkovito obvladovanja padavinskih vod s pomočjo zelenih streh, zelenih sten in urejanjem krajine z učinkovitim odvajanjem meteorskih vod. To zmanjšuje obremenitev sistemov za čiščenje odpadnih vod, kar posledično pomeni manjše tveganje za poplave ter nižje stroške čiščenja odplak in sive vode ter količino energije, ki se zanj porabi (nižje potrebe po energiji = zmanjšanje emisij CO2).
 
  • Oblikovanju optimalnega ozelenjenega ovoja stavbe, da bi zmanjšali absorpcijo toplote v zgradbah.
  • Iskanju rešitev z urejanjem zelenih otokov v sivih mestnih območjih ter s tem v veliki meri zmanjšati učinek toplotnega otoka.
  • Pospeševanju biotske raznovrstnosti v urbanih naseljih in jih na ta način spreminjati v zeleni prostor skupnosti ljudi in hkrati nuditi zeleno podporo mestnim opraševalcem.
  • Argumentiranju, kako je lahko rastlinje najučinkovitejša rešitev za čiščenje zraka, ki znatno zmanjšuje količino prašnih delcev in CO2, zaradi katerih življenje v naših mestih postaja nezdravo.Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio