Lokacija (Kraj) Pacug
Tip zgradbe / Vrsta projekta Individualni objekt – počitniška vila
Uporabljen sistem Sistem zelenih streh Xeroflor®
Ime / Tip sistema Preproga ekstenzivne zazelenitve XF 301, akumulacijski 1200g filc XF 159
Velikost (m²) 45 m2
Arhitekt /
Glavni gradbenik /
Izvajalec / postavljalec sistema /
Datum izgradnje 2021

 

Uvod

Na parceli s pogledom na Piranski zaliv je bila zgrajena počitniška vila z ravno streho. Poletno pregrevanje in ne najlepši pogled na ravno streho s sivo hidroizolacijo je bil razlog, da je lastnik želel streho ozeleniti. Izvedba zelene strehe Xeroflor® je bila vsekakor pravilna odločitev saj je poleg estetskega vidika zagotovila tudi zmanjšanje pregrevanje prostorov v samem objektu. Ekstenzivna zazelenitve zaradi svoje odpornosti in obstojnosti praktično ne zahteva vzdrževanja, kar zagotavlja, da streha ostane zelena in lepega izgleda kljub temu, da prebivalci niso stalno prisotni.

  

 
  • Glavni izziv


    Ravno streho je bilo potrebno zazeleniti hitro in brez večjih posegov v nepremičnino. Prav tako je bila želja, da je streha zelena takoj po izvedbi, saj pogled na »pusto« sivo streho ni bil več sprejemljiv. Ker objekt ni v stalni uporabi je bilo potrebno namestiti tak sistem zazelenitve, ki brez težav »preživi« brez stalno potrebnih vzdrževalnih del in zalivanja.
 
  • Rešitev in prednosti


    Zazelenitev strehe s tepihi Xeroflor® je bila prava izbira, saj so lahki, tanki, prav tako pa zadržijo veliko vode in jih ni potrebno zalivati. Streha je zelena v trenutku, ko so preproge na strehi položene. Poleg lepšega estetskega izgleda strehe, zazelenitev obenem preprečuje pregrevanje prostorov v poletnih mesecih .

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio