Lokacija (Kraj) Ljubljana
Tip zgradbe / Vrsta projekta Industrijski objekt, servisne delavnice Voka Snaga
Uporabljen sistem Sistem zelenih streh Xeroflor®
Ime / Tip sistema Preproga ekstenzivne zazelenitve XF 301, akumulacijski 1200g filc XF 159
Velikost (m²) 2800 m2
Arhitekt CAR - POTISEK ARHITEKTI, d.o.o.
Glavni gradbenik STRABAG d.o.o.
Izvajalec / postavljalec sistema Alva d.o.o.
Datum izgradnje 2012

 

Uvod

Javno podjetje VOKA SNAGA d.o.o, ki skrbi za odvoz odpadkov in oskrbo Ljubljane s pitno vodo, je na Barju postavilo nove servisne delavnice. Kot družbeno odgovorno podjetje je ravno streho izvedlo v obliki ekstenzivne zelene strehe Xeroflor® . 

 
 • Glavni izziv


  Zaradi svoje velikosti streha objekta Snaga ob močnih nalivih močno obremenjuje infrastrukturo odvodnjavanja meteornih vod. Zazelenitve Xeroflor s svojim koeficientom zadrževanja vode 0,5 zadrži do polovico količine nevihtnih voda in s tem pripomore k razbremenitvi sistema odvodnjavanja meteornih voda, ki je ob nalivih že tako ali tako močno preobremenjen.
  Objekt je lociran na Barju (mehka močvirnata podlaga), kar pogosto povzroča posedanje težkih objektov. Zato je celoten objekt zasnovan v obliki “lahke” gradnje. To pa pomeni, da tudi zazelenitev strehe ne sme dodatno obremenjevati konstrukcije in temeljev.
 
 • Rešitev in prednosti


  Uporabili smo sistem zelene strehe Xeroflor, saj s svojo nizko težo (max. 50 kg/m2)  in debelino (max. 6 cm) ne preobremeni lahke podkonstrukcije strehe.
  Zazelenitev Xeroflor prav tako zadrži približno polovico deževnice, ki namesto, da bi s strehe hipoma odtekla, počasi izhlapeva v ozračje. Ozelenitev v poletnih mesecih pomaga pri znižanju površinske temperature strehe in preprečuje njeno pregrevanje.
  Zelene strehe prav tako prispevajo k večji biotski raznovrstnosti v mestih. Proces fotosinteze v rastlinah pa porablja CO2 in na tak način prispeva k lažjemu obvladovanju onesnaženosti zraka.

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio