Ključni pozitivni učinki ozelenitve streh

   

1. Upravljanje z meteornimi vodami

Glavna prednost umestitve zelenih streh je zadrževanje in zmanjšanje odtoka meteornih voda. S tem se naravi povrne naravni cikel kroženja vode. Namesto, da deževnica odteče iz strehe, se tam ujame v rastni medij in potem počasi izhlapeva.

Poleg tega proces zadrževanja deževnice predvsem v poletnem času ob nalivih pomeni bistveno manjšo obremenitev kanalizacijskega sistema in sistemov za odvajanje meteornih voda, kar pomeni tudi manj dela in manj stroškov za čistilne naprave.

Hkrati pomeni tudi skrb za okolje, saj tako omejevanje količin deževnice, ki konča v kanalizaciji preprečuje preobremenjenost kanalizacijskih sistemov in s tem povezanih nadzorovanih in nenadzorovanih izlitij kanalizacije neposredno v lokalne vodotoke.
 

Bolnišnica Karolinska, Švedska
 • 2. Preprečevanje pregrevanja mestnih središč


  Zelene strehe so eden najučinkovitejših načinov zmanjšanja temperature zraka v urbanih središčih v poletnem času. Temperature v mestih so zaradi pregrevanja stavb in objektov lahko tudi do 5-7°C višje kot na podeželju. Temperatura na površini klasične nezazeljene strehe je bistveno višja od temperature na ozelenjeni strehi - na površini običajnih streh so lahko tudi do 40ºC višje kot na površini ozelenjene strehe
  Pregrevanje mestnih središč imenujemo tudi efekt Urbanega Toplotnega Otoka, ki enostavno pomeni, da imamo v mestnih središčih poleti pregrete površine in precej višje temperature kot zunaj mest.
 
 • 3. Biotska raznovrstnost


  Z naraščanjem urbanizacije postaja zagotavljanje biološke raznolikosti ena ključnih zahtev poseljenih območij. Ozelenjene strehe predstavljajo ključ za boljšo biotsko raznolikost v mestih saj predstavljajo zatočišče za žuželke, hkrati pa jim nudijo tudi hrano. Dejansko so element za obnovitev ekološkega cikla, ki ga je porušila urbana infrastruktura.

  Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je v Sloveniji naredil raziskavo, ki je bila vezana na EU Pobudo o opraševalcih. Ugotovil so, da na ozelenjenih strehah v Sloveniji najdemo tudi do 11 opraševalcev na m2 ozelenjene strehe.

  Poglejte si video in izvedite več o raziskavi:

 
 • 4. Čiščenje zraka


  Zelene strehe pomagajo pri zmanjševanju emisij CO² v ozračju. 1m² zelene strehe lahko v življenjskem ciklu absorbira do 50 kg CO².

  Rastline na zeleni strehi tudi filtrirajo trde delce iz lokalnega ozračja, kar ima pozitiven učinek na kakovost zraka in zdravje prebivalstva. Raziskovalci ocenjujejo, da lahko 1m² zelene strehe v enem letu očisti 0,2 kg prašnih delcev iz zraka.
 
 • 5. Čiščenje meteornih voda


  Zelene strehe z naravno biofiltracijo preprečujejo, da bi deževnica prekomerno onesnaževala okolje. V času daljših sušnih obdobij, se na streha nabirajo nečistoče, ki jih potem prvi naliv spere. Zelene strehe te nečistoče prestrežejo in preprečujejo, da bi potencialno prisotni toksini, ki bi se nalagali na strehe dosegli vodotoke in vodne poti. Tako filtracija deževnice v vegetacijskem sloju lahko prispeva k izboljšanju lokalne kakovosti vode.

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio