Intenzivne ozelenitve – parki na strehah

Lastnosti  
Zahtevana struktura zgradbe Močna, streha mora zdržati dodatno obtežitev med 250 do 1000 kg/m2.
Rastni medij Med 20 in 50 cm debeline.
Rastlinje Travnate površine, grmovnice, nasadi rož, manjša okrasna drevesa.
Vzdrževanje Potrebno je redno vzdrževanje preko celega leta (košenje, obrezovanje, zalivanje).

Nujno je zagotoviti enostaven dostop do strehe preko celega leta. Vedno se priporoča namestitev avtomatskih zalivalnih sistemov.
Pohodnost Pohodne, namenjene so druženju stanovalcev / obiskovalcev zgradbe.
Naklon strehe Ravne

 
 

Ekstenzivne in pol intenzivne – preproste in enostavne za vzdrževanje

Lastnosti  
Zahtevana struktura zgradbe Lahko tudi lahke in enostavne konstrukcije, streha mora zdržati dodatno obtežitev med 50 do 130 kg/m2.
Rastni medij Med 6 in 20 cm debeline.
Rastlinje Enostavne trave, Homulice (sedumi), nizke grmovnice
Vzdrževanje Enostavno, nekajkrat na leto. Pred zimo in spomladi redno vzdrževanje. V času dolgotrajnih sušnih obdobji je priporočeno zalivanje. Priporoča se vgraditev enostavnih zalivalnih sistemov.
Pohodnost Delno pohodne, za boljšo pohodnost se priporoča namestitev ustreznih poti (les, plošče).
Naklon strehe Ravne, poševne.
 


 

TIPIČNA SESTAVA ZELENE STREHE

Če pogledamo zelo na splošno, potem je zelena vsaka streha, ki je postavljena na običajno streho in je zaščitena z visokokakovostno hidroizolacijo.

 
 • Proti-koreninska zaščita

  Proti-koreninska zaščita preprečuje, da bi korenine predrle plast hidroizolacije in poškodovale streho, kar bi lahko povzročilo zamakanje. Hidroizolacije imajo lahko že vgrajeno proti-koreninsko zaščito, če pa temu ni tako, je hidroizolacijo potrebno prekriti z dodatnim slojem posebne proti-koreninske membrane.
   
 • Drenažni sistem

  Drenažni sistem, ki se položi neposredno na hidroizolacijo (proti-koreninsko membrano), je namenjen uravnavanju meteornih voda na strehi. Opravlja različne funkcije glede na tip, ki se ga uporabi pri gradnji zelene strehe Običajno skrbi za neoviran odtok meteornih voda v kanalizacijski sistem oz. sistem za meteorne vode. Posebne drenaže pa omogočajo tudi upočasnitev pretoka meteornih voda med hujšimi nalivi in s tem preprečujejo preobremenitev kanalizacijskih sistemov in sistemov za odvajanje meteornih voda ter preprečijo morebitno poplavljanje ulic.
   
 • Rastni medij

  Ker je obremenitev strehe eden od kritičnih elementov pri planiranju zelene strehe, se pri gradnji zelenih streh uporablja posebne tipe rastnih medijev. Le-ti so lažji od običajnih substratov in imajo tudi zelo dobro zadrževanje vode, kar zagotavlja rastlinam dovoljšne zaloge vode tudi v bolj sušnih mesecih.
 
 • Rastline


  Izbira rastlin je odvisna od tipa zelene strehe.
  Pri intenzivnih strehah je izbira in postavitev rastlinstva navadno v domeni posameznega krajinskega arhitekta in lahko vključuje vse od običajnih trav, rož, grmovnic, pa do nizkega drevja. Take strehe zato potrebujejo tudi zalivalne sisteme in urejanje podobno, kot je značilno za običajne vrtove ali parke.

  Pri ekstenzivnih strehah pa navadno prevladujejo enostavne trave in sedumi, ki potrebujejo malo vode in malo vzdrževanja. Lahko se jih seje oziroma sadi, v veliko primerih pa so rastline dobavljene na streho v obliki vegetacijskih preprog z namenom takojšnje ozelenitve strehe.
 

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio