Pozitivni gospodarski učinki

   

1. Prihranek pri hlajenju zgradb

S pomočjo senčenja in izparevanja vode v rastnem mediju in vegetaciji, zelene strehe ohlajajo prostore neposredno pod streho ter s tem zmanjšujejo potrebo po hlajenju prostorov.
  

Tokio, Japonska
  • 2. Izboljšana učinkovitost naprav na strehah


    Večja učinkovitost klimatskih naprav. Zmanjšanje temperature okoli centralne hladilne naprave za 1°C, pomaga izboljšati učinkovitost klimatskih naprav do 2%. V poletnih dneh prihranki lahko dosežejo do 40%.

    Večja učinkovitost foto-voltaičnih sistemov. Večina foto-voltaičnih sistemov je najbolj učinkovitih pri 25°C. Raziskave so pokazale, da ozelenitev streh okoli panelov lahko poveča učinkovitost proizvodnje elektrike do 16%. V povprečju porast okoliške temperature za 1°C zmanjša učinkovitost foto-voltaičnih sistemov za 0,5%.
 
  • 3. Manj škod na streha


    Z ohlajevanjem zraka in zgradb, so zelene strehe lahko eden ključnih elementov pri preprečevanju hujših neviht s točo neposredno nad mestnimi središči. Zmanjšanje pregrevanja ozračja dokazano pomeni manjšo nevarnost za tvorjenje hudih neviht. Če pa do toče že pride, pa ozelenitev prepreči poškodbe streh oz. hidroizolacije, ker ozelenitev absorbira udarce toče in posledično prepreči tudi zamakanje.
AMPO, Idiazabal, Španija
     

4. Podaljšana življenjska doba strehe

Zelena streha ima dokazano daljšo življenjsko dobo kot klasična streha. Osnovna sestava strehe, predvsem folija za hidroizolacijo, je s postavitvijo ozelenitve zaščitena pred mehanskimi poškodbami, UV sevanjem in ekstremnimi temperaturnimi obremenitvami, kar posledično pomeni manj vzdrževanja in daljšo življenjsko dobo.

5. Manjša obremenjenost čistilnih naprav

Proces zadrževanja deževnice predvsem v poletnem času ob nalivih pomeni bistveno manjšo obremenitev kanalizacijskega sistema in sistemov za odvajanje meteornih voda, kar pomeni tudi manj dela in manj stroškov za čistilne naprave. Samo v Ljubljani, bi lahko obremenitev omrežij zmanjšali za več kot 50%. 


 

VIP Club Istanbul, Turčija

Postanite naš član

 

Vse, ki vas zanimajo področja ozelenjene urbane infrastrukture in ste z njimi morda poslovno ali raziskovalno povezani ali pa ste samo navdušenec zelenih rešitev vabimo, da se nam pridružite. Na ta način boste lahko aktivno prispevali k razvoju tega perspektivnega segmenta gradnje in urbanizacije v Sloveniji.
 

S podpisano pristopno izjavo (prejeli jo boste na vaš e-naslov, ko boste izpolnili podatke s klikom na spodnji gumb) novega člana sprejemate pogoje ustanovne pogodbe GIZ OUI.  Pristopna izjava je hkrati tudi privolitev v uporabo podatkov podjetja in kontaktne osebe oz. novega člana
za potrebe komunikacij združenja. Letna članiarina za podjetja znaša 700,00€ in 100,00€ za raziskovalne in akademske institucije ter nevladne organizacije.

Prijavitelj*
 
 
IZJAVA

PRIJAVA


PRIJAVA
 
 

  
zapri Na spletnih straneh Zelenainfrastruktura.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.
Copyright © 2021, Vse pravice pridržane, Izdelava MMStudio